ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Δέδες γεννήθηκε στην Κόρινθο, όπου κατοικεί μόνιμα μέχρι σήμερα. Είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και από το 1991 ξεκίνησε να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, στη μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών οικοδομικών έργων, σε Πάτρα και Κόρινθο.

Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών ειδικεύτηκε σε θέματα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Ανασυγκρότησης, ενώ συμμετείχε σε μεταπτυχιακά ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Πατρών, για θέματα Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης. Παράλληλα, ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση συμμετέχοντας δυναμικά στα όργανα του δημοκρατικού Πανεπιστημιακού κινήματος. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας και της Ένωσης Φοιτητών Πανεπιστημίου Πατρών (ΦΕΠΑΠ), μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, καθώς και αιρετός εκπρόσωπος των Φοιτητών της Πάτρας στη Σύγκλητο και στο Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου.

Από τον Μάρτιο του 2015 κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του συμμετείχε πρωταγωνιστικά σε όλες τις διαδικασίες της επιτυχημένης επαναδιαπραγμάτευσης των Συμβάσεων Παραχώρησης και τις συμφωνίες ολοκλήρωσης των μεγάλων οδικών έργων της χώρας, στην επανεκκίνηση των εργασιών στο Μετρό Θεσσαλονίκης και των υπόλοιπων ανολοκλήρωτων μέχρι τότε μεγάλων έργων. Έχει συνεχή εποπτεία όλων των σταδίων προπαρασκευής και κατασκευής οδικών – συγκοινωνιακών, λιμενικών, υδραυλικών, αντιπλημμυρικών και κτιριακών έργων εθνικής σημασίας. Ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στον διεθνή Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) συμμετέχει σε κορυφαία ζητήματα, όπως η Διακυβέρνηση των Υποδομών, οι Στρατηγικές σε έργα με Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και Συμβάσεις Παραχώρησης, καθώς και στην Περιφερειακή Πολιτική Ανάπτυξης μετά το 2020. Ταυτόχρονα, συνεργάζεται εντατικά με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προετοιμάζοντας και παρουσιάζοντας ολοκληρωμένες προτάσεις έργων προς χρηματοδότηση και διασφαλίζοντας μια σημαντική πηγή κεφαλαίων, για την ανάπτυξη των υποδομών της χώρας.

Στις πρώτες Περιφερειακές εκλογές το 2010, εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, ενώ στις τελευταίες Περιφερειακές εκλογές του 2014 ηγήθηκε ψηφοδελτίου και εκλέχθηκε Περιφερειακός Σύμβουλος, επικεφαλής της παράταξης «Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία».Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών. Συμμετείχε στην επιτροπή επαγγελματικών θεμάτων και νέων μηχανικών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Μηχανικών και Υπομηχανικών Νομού Κορινθίας και έχει αναδειχθεί διαδοχικά τρεις φορές αιρετό μέλος της αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής και αυτοδιοικητικής του δράσης υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Κορίνθου και ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την περίοδο 2009-2010. Επίσης, έχει εκλεγεί δύο φορές Νομαρχιακός Σύμβουλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας.