ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Εγκαινιάστηκε η «Ιόνια Οδός» αλλάζει ο οδικός χάρτης της Δυτικής Ελλάδας

Τα εγκαίνια του Αυτοκινητόδρομου «Ιόνια Οδός» πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός, κ. Α. Τσίπρας την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη. Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, οι Υπουργοί Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, o Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Θάνος Βούρδας, Βουλευτές της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδος, πλήθος αυτοδιοικητικών παραγόντων και εκπρόσωποι του παραχωρησιούχου και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας.

Ο Αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας Οδού, μήκους περίπου 196 χιλιομέτρων, εκτείνεται από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα και αποτελεί τον τέταρτο από τους πέντε μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας που ολοκληρώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Αποτελεί τμήμα του Δυτικού Άξονα Βορρά – Νότου, εντάσσεται στους άξονες του Διευρωπαϊκού Δικτύου, διέρχεται τους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρεβέζης και Ιωαννίνων και αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συγκοινωνιακής υποδομής της Δυτικής Ελλάδας.

Το ποσοστό προόδου του έργου τον Ιανουάριο του 2015, όταν ανέλαβε η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου -σύμφωνα με την έκθεση προόδου του έργου του ανεξάρτητου μηχανικού, της οποίας λαμβάνει γνώση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ήταν 48,10% (για την περίοδο 2007-2015). Με άμεση κινητοποίηση και υπερπροσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, των υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, του παραχωρησιούχου και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, έγινε κατορθωτό μέσα στα 2,5 χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι σήμερα να ολοκληρωθεί πλήρως ο Αυτοκινητόδρομος. Πρακτικά, υλοποιήθηκαν μέσα στο χρονικό διάστημα των 2,5 ετών, άλλες τόσες κατασκευαστικές εργασίες, όσες είχαν γίνει τα προηγούμενα 7 χρόνια.

Η ολοκλήρωση και παράδοση του αυτοκινητόδρομου σε κυκλοφορία αποτελεί πλέον σημαντικό παράγοντα για την άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου. Οδικό έργο με αναπτυξιακό χαρακτήρα και στρατηγική σημασία, προσφέρει σημαντική ώθηση και ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της τοπικής οικονομίας σε μια περιοχή από τις οικονομικά ασθενέστερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.